2009. szeptember 4., péntek

A tetoválás veszélyei

1. Baktérium-fertőzések.
A tetoválás elkészülte után, a szalonban be fogják takarni a bőrödet, általában átlátszó fóliával, ami védi a tetoválásodat, amíg hazaérsz. A friss tetoválás általában enyhén levedzik, így a ruhádat is megvédik ezzel.
Lehetőleg kérj írásos tájékoztatót arról, hogyan ápold a bőrödet a tetoválás után!
A gyógyulás több hetet vesz igénybe, miközben néhány fontos dologra feltétlenül figyelni kell:
- a friss tetoválást ne tedd ki sugárzó napfénynek !
- fürdés közben áztatni tilos, tusolásnál is vigyázni kell, hogy forró víz ne érje a tetoválás helyét.
- valószínűleg viszkető érzést fogsz érezni a tetoválás helyén, de kapargatni, dörzsölni, vakarni szintén tilos.
Sajnos viszonylag gyakran fordul elő helyi gyulladás, melyet baktériumok okoznak. A sebfelszín miatt ezekből vérmérgezés, szepszis is kialakulhat. Tetanusz fertőzés veszélyével is számolni kell.
2. Vírusfertőzések.
Gondosan meg kell vizsgálni a helyet, szépségszalont, ahol a tetoválást végzik. Fontos, hogy szigorúan betartsák a higiéniás előírásokat: kizárólag sterilizált eszközökkel szabad behatolni a bőrbe, valamint kifogástalan, egyszeri használatra készült tűt, kesztyűt, törlőruhát kell használni.
A tetoválás művelete bizonyítottan szerepet játszik a HIV ( humán immundeficiencia vírus, ami az AIDS-et okozza), a májgyulladás C és B-vírusának átvitelében.
A vírusfertőzéseket
* a szúrások kivitelezésére használt eszközök (tűk);
* a festék-szuszpenziókba belekerült vírusok;
* a tetováló művész vérében, illetve nyálában megjelenő vírusok okozhatják.
A hivatalos formában működő művészek eszközei az előírásoknak megfelelően egyszer használatos eszközök.
3. Fájdalom
A tetoválás gyötrelmei nem érnek véget a számla rendezésével. A gyógyulás hegesedéssel jár, majd a leeső var alól előbújik a fájdalmas tortúra eredménye. Ezután jöhet - ha kell - a javítás, igazítás. Sokan állítják, hogy a tetoválás nem fáj. Nos, ez nem igaz. Persze a fájdalom mértéke erősen függ attól, hogy milyen felületet érint a rezgő tű. Ahol sok az idegvégződés és vékonyabb a bőr (kar belső oldala, bikini-vonal, nyak) és a csontosabb részeken (könyök, kulcscsont) jobban fáj a művelet, míg a kar külsején vagy a vállon kevésbé kellemetlen.
4. Allergia
A tetoválás valamely festékére adott allergiás reakció legtöbbször a tetoválás helyén, közvetlenül a tetovált bőrfelületen és környékén alakul ki. A bőr vörössé válik, viszket, gyulladttá válik, néha hólyagosan elváltozik. Ritkább esetben a festéktől távoli helyeken is jelentkezhetnek a tünetek, akár egész testre kiterjedően.
A tetoválás-allergia tünetei nem mindig mutatkoznak azonnal a tetoválás felhelyezését követően, a kettő között akár évek is eltelhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése