2009. szeptember 7., hétfő

A tetoválás eltüntetése

A tetoválás nem más, mint a bőr alá juttatott festékszemcsék, melyek eltűntetése a falósejtek feladata lenne, de mivel a szemcsék nagyobbak a falósejtektől, így az nem tudja eltávolítani a szervezetből, ezért marad meg a „varrás” életünk végéig.
 

 
 
 
 
 
A fekete és a vörös tetkót lehet a legkönnyebben eltávolítani lézerrel; míg a zöld és sárga csak nagyon nehezen tüntethető el.

Lézer – többszöri kezelés

A koherens fénysugár behatol a bőrbe és lebontja, illetve elroncsolja az ott lévő festéket. A kisebb minták két-három kezelés után eltűnnek, míg a nagyobbak esetében akár 10 alkalomra is szükség lehet, hathetes időközönként.
Előnye, hogy nem roncsolja a környező szöveteket. Hátránya viszont, hogy drága, és lehet, hogy nem százszázalékos az eredmény. Sötét bőrű páciens elvesztheti végleg bőre pigmentációját, és a tetoválás helyén világos folt marad vissza. 

Dermabrázió – egyszeri radírozás

A bőrt helyileg érzéstelenítik, majd egy körkörös mozgást végző kefeszerű eszköz mintegy leradírozza annak felső rétegét, a festékkel együtt. A terület ezután bevarasodik. Van, hogy kémiai hámlasztókat is bevetnek a felületi, nem mély tetoválások eltüntetésére.
Előnye, hogy olcsóbb és gyorsabb, mint a lézeres kezelés. Nagyon jó a nem mélyre szurkált tetkók eltávolítására. Akár egyetlen kezelés eredményes lehet. Hátránya, hogy nem igazán alkalmas a mély tetoválások eltávolítására. Hegesedést okozhat, rosszabb esetben az eltüntetett minta helyére bőrt kell beültetni.

Krémek – ápolnak, eltakarnak

A speciális krémek fedőereje tízszerese egy hagyományos kozmetikai „concealer”-ének. Ráadásul vízállóak. Angelina Jolie tetkóit például rendszeresen így tüntetik el – átmenetileg, a forgatás idejére.
Előnye, hogy olcsó, fájdalommentes és egyszerű. Kilenc árnyalatban kapható a krém, és mindenkinek a bőrszínéhez legjobban illőt kell választania. De értelemszerűen csak ideiglenes a megoldás. És vigyázni is kell: ha a bekrémezett felülethez ruha vagy más hozzáér, lejön a krém.

Kimetszés

A sebészek és szépségsebészek egy része a nagyon mély tetoválásokat „helyből” szikével kezeli. Tény, hogy jó (sőt a legjobbnak tartott) módszer a kisebb tetoválások megsemmisítésére. Lényeges, hogy a tetoválás nem csak kis méretű, de keskeny is legyen. A nagyobb vagy kerek bőrrajzolatoknál – ahol a tetkó két széle nagyon messzire esik egymástól – a test más részéről kell bőrt beültetni. A kimetszés miatti bőrhiányt pótolni kell.
Előnye, hogy elég egyetlen beavatkozás. Akiknek fontos a „határidőre” végzett megsemmisítő munka, ez a legjobb megoldás. Olcsóbb, mint a lézeres kezelés. Hátránya viszont, hogy minden esetben észrevehető heget hagy.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése